Ventrilo Tech Support  

Go Back   Ventrilo Tech Support > Main Category > Macintosh Client

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2005, 08:35 AM   #1
piglicker
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Default GSM to Speex: Possible Repercussions?

Before our server admin to change the .ini file, I'd like to know... Does this affect the other clients in any negative way? I know you can make it so quality and bandwidth are similar, but will they have to change their setup options?

I'd hate to inconvenience the 50+ people that use our server for one person. I'd rather just inconvenience the admin. ><
piglicker is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2005, 09:33 AM   #2
mjgraf
Senior Member
 
mjgraf's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Some say in my own little world
Posts: 15,502
Default

once the server is adjusted, the client will need to do nothing. the change is automatic.
suggest to the admin to change it and restart the server with people connected, but not tell them what is going on. the server will restart and all clients will automatically reconnect. If a proper Speex setting is chosen, then connected users will probably not notice a difference.
mjgraf is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2005, 10:15 AM   #3
piglicker
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2
Default

mmmk thanks!
piglicker is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2005, 10:19 AM   #4
Flagship
Administrator
 
Flagship's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Some insignifcant planet.
Posts: 8,046
Default

You should also encourage all windows users to download the 2.3.2.Beta.1 from the bottom of the ventrilo download page. It will improve sound quality when using the speex codec.
__________________
Flagship Industries, Inc.
www.ventrilo.com
Flagship is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2005, 11:34 AM   #5
CDavis
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

It looks like to have an equal quality with the version of GSM that my guild uses it will require about double the bandwidth - which is why my guild is slow to want to change to Speex since we have a number of people on dial-up.
CDavis is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2005, 01:22 PM   #6
mjgraf
Senior Member
 
mjgraf's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Some say in my own little world
Posts: 15,502
Default

Quote:
Originally Posted by CDavis
It looks like to have an equal quality with the version of GSM that my guild uses it will require about double the bandwidth - which is why my guild is slow to want to change to Speex since we have a number of people on dial-up.
what codec and format are you currently using?
mjgraf is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2005, 01:38 AM   #7
CDavis
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8
Default

Honestly I'm not sure the specs of the GSM Codec that they are using - since i have not had access. Our GM indicated that it looked like it was going to take double the bandwidth which will be difficult for some of the dial-up users in our guild (a small number, but a larger number than this lone Mac user).

I'll see if i can find out.

Edit:
He thinks we use 01GSM6.10 (11KHz, 16bit) 2210 bytes/sec and was looking at switching to 38Speex (8KHz, 16 bit 8 Qlty) 1922/bytes/sec or 39Speex (8KHz, 16 bit, 9 Qlty) 2384 bytes/sec

Last edited by CDavis; 11-13-2005 at 01:44 AM.
CDavis is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2005, 01:14 PM   #8
Wembley
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: San Francisco
Posts: 13
Default

My GM reported using similar bandwidth settings btwn GSM and Speex.

Everyone thinks things sound better; few ppl have even downloaded the new Windows beta.
Wembley is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2005, 01:30 PM   #9
Flagship
Administrator
 
Flagship's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Some insignifcant planet.
Posts: 8,046
Default

Don't use 8Khz. The sound quality is horrible even before being compressed.

Use a 16 or 32Khz sample rate and find a Qlty setting close to the bandwidth usage you currently haver.
__________________
Flagship Industries, Inc.
www.ventrilo.com
Flagship is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2005, 06:40 PM   #10
ferg1
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5
Default

Our guild server switched to Speex and it works great!

I was able to use my isight mic when I had the MAc server set up on my box, but on the guild server, it did not work, just static. I will try to play around with it, but if anyone would know why this would happen I would love to know.

Thanx for the Vent...awesome!
ferg1 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.