Ventrilo Tech Support  

Go Back   Ventrilo Tech Support > Main Category > Windows Client

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-21-2010, 08:41 AM   #1
jcipco
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Default DirectSoundCaptureCreate failed. HR=DSERR_NODRIVER. No sound driver is available for

I have just purchase a new computer with Windows 7- 64bit. When I try to connect to a WOW game group I get the following message;

"DirectSoundCaptureCreate failed. HR=DSERR_NODRIVER. No sound driver is available for use."

I've changed the settings from Flagship form on Windows 7 cached/ delayed but still get the above message.

I can see my log-in to the group but I can not hear any one talking.

I had a Windows XP computer before and Vent worked great.

Is there a fix for Windows 7 64bit?
jcipco is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 04:13 PM   #2
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,340
Default

check this too:

http://forum.ventrilo.com/showpost.p...62&postcount=6

Testing the Microphone with Windows
(the microphone must work here before it will work with any voice-comm program)



Windows Vista/Windows 7
Programs / Accessories / Sound Recorder / create a recording then save it
Windows Media Player (WMP) / playback recording
Prog-Rocker is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 04:56 PM   #3
booksey8
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Default

I have encountered the same error message. My comp is also new and have windows 7 but never had a problem before with the old computer and windows XP. It lets me log in and I can hear others talking but I cannot figure out how to get it to allow me to speak to others.

I have tried messing with the setup and options but nothing changes it. My computer recognizes the mic, the green bars register sound into the mic when i test it, but for some reason ventrilo does not.

Anyone know of a fix please?!
booksey8 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 07:31 PM   #4
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,340
Default

in vent setup, try unchecking 'use directsound' then set the name to the mic device

did you try creating a recording then playing it back?
Prog-Rocker is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2015, 05:17 PM   #5
MrRico
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Texas
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Prog-Rocker View Post
in vent setup, try unchecking 'use directsound' then set the name to the mic device

did you try creating a recording then playing it back?

Well that DID make the error message in Vent go away, but I still cannot communicate.

Outside of vent my mic does record at very low level even when boosted to 100% and the play back is very faint even with everything maxed out.
MrRico is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2015, 05:52 PM   #6
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,340
Default

@ mrrico

does your icon turn green when keying up?

if not then:

try setting both Vent and any online game to ‘Run As Administrator’ (rt-click their icon / properties / compatibility tab / privilege level) or (rt-click their icon and select 'Run as Administrator')

--------

also make sure the 'mute mic' box at the bottom of the main window is unchecked?

-----------

in vent setup, set outbound amplifier to 0

clik the 'test' button, hold ptt and talk, then release and listen to playback. how does it sound?
Prog-Rocker is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.