Ventrilo Tech Support  

Go Back   Ventrilo Tech Support > Main Category > Windows Client

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-05-2008, 10:45 PM   #21
DerangedMoose
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 5
Default

I have a friend with SP1 installed on his Dell XPS M1710 and he is reporting not having any issues with Ventrilo. It also uses a SigmaTel Audio device and shortly I will be testing my audio drivers to see if they're affecting anything.

We will also be testing 64 bit Vista SP1 to see if the issue is there at all.
DerangedMoose is offline  
Old 03-05-2008, 11:25 PM   #22
Carlvjack
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default

For me I get the "freeze" when I open the menu or connect. It lasts for about 30-60 seconds, cannot do anything.

I have a Dell XPS420 with a Creative XFI sound card all the latest drivers, just got the PC about a month ago.
Carlvjack is offline  
Old 03-05-2008, 11:51 PM   #23
DerangedMoose
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 5
Default

The latest update is that I tried some older SigmaTel audio drivers that were the same as my what my friend was using with no problem, but they were not compatible with my card as I had suspected. I then updated to the latest drivers from Dell's website 6.10.0.5609. I was originally on 6.10.0.5511.

From what I can tell, there does not appear to be any issues with either the 5511's or 5609's as far as sound is concerned, however, the original problem still persists.
DerangedMoose is offline  
Old 03-06-2008, 12:07 PM   #24
Flagship
Administrator
 
Flagship's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Some insignifcant planet.
Posts: 8,047
Default

I think there are two different issues going on in this thread. I'll address the first one for now.

Titanius,

Start the client, but do not connect.
Go to Setup
Uncheck enable outgoing voice comm.
Click OK
Close ventrilo and restart.

Can you now connect without any problems? If so, then you definitely have problems with your sound card input driver. This test will disable your ability to transmit but you should still be able to connect and receive streams.
__________________
Flagship Industries, Inc.
www.ventrilo.com
Flagship is offline  
Old 03-06-2008, 03:06 PM   #25
Titanius
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 14
Default

Turning off Outgoing Voice Comm does not stop the freezing so I guess it is not my drivers?
Titanius is offline  
Old 03-09-2008, 07:57 PM   #26
DerangedMoose
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 5
Default

I am not sure how or why, but I managed to resolve my issue. I have a possible reasoning of why, but I cannot yet be sure. I will be doing a little testing on this and I'll get back to you guys when I have figured out exactly what I have done. The only thing that I can confirm at this time is that as of this moment, the lag issue is not currently present on my computer and I did not install any updates that I am aware of.
DerangedMoose is offline  
Old 03-10-2008, 06:50 PM   #27
Strike001
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1
Unhappy

I am running Windows XP and I am having the same problem... I could hear everyone, but when i plugged in my microphone jack I clicked setup and it froze. Would not let me do anything else with it. So its not just vista.
Strike001 is offline  
Old 03-10-2008, 10:58 PM   #28
DerangedMoose
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 5
Default

After lots of reboots, freezing, and plugging and unplugging devices, I finally pinpointed the problem. It has something to do with my G15 keyboard or a combination of that and something else. I don't fully understand yet, but it happens regardless of having or not having drivers installed. The fix I found for myself (which I'll be looking into further) involves unplugging my keyboard after the initial boot, then plugging it back in. After that Ventrilo will be fine until the next reboot. It does not appear to be port specific and the only devices plugged into my laptop are my Logitech G15 Gaming Keyboard, G5 laser mouse, and Antec Notebook Cooler.

I'll post back when I've narrowed the problem down further. Hope this helps.
DerangedMoose is offline  
Old 03-11-2008, 11:12 AM   #29
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,408
Default

i've seen others report that same problem and temp fix with windows XP too.
Prog-Rocker is offline  
Old 03-11-2008, 05:25 PM   #30
Titanius
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 14
Default

I have the problem with my laptop and there is nothing at all plugged in and the only thing I could think of that would count as plugged in would be the webcam and that is disabled.
Titanius is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.