Ventrilo Tech Support  

Go Back   Ventrilo Tech Support > Main Category > Macintosh Client

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-30-2013, 11:53 PM   #1
agent_smith88
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1
Default Sound isn't playing correctly

Good afternoon everyone! i've been trying to figure this out forever and its still not working. I've got a Mac mini (mid 2010) as my wonderful computer, current mac client 3.0.13. I'm using my Razer Chimaera wireless headset for my mic and audio. When I plug in both of the 3.5mm jacks to my computer, whenever i talk to plays whatever is playing on my computer (i.e. if other people are talking, game sound, music etc) even though its all playing through my headphones and not my speakers. i've tried to use an external sound card such as the creative sound blaster omni 5.1 to see if it was just something wrong with the audio jacks on my computer but no dice it still has the same issues. Can anyone possibly help me?!
agent_smith88 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 11:09 AM   #2
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,306
Default

in vent setup, is the 'sound input' device set correctly and the 'line input' slider set around midway?

is the outbound amplifier set to 0 ?

in th binds tab, is the output device set correctly?

in the global tab, try enabling the 'wireless headset tweak'

in the mac sound properties for input, is there any settings other than 'ambient noise reduction'
Prog-Rocker is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 12:41 PM   #3
Jaycyn
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Florida
Posts: 313
Default

Read my post in this thread

http://forum.ventrilo.com/showthread.php?t=1138329&highlight=line+level

here's the bottom line

--------
If your Mac has an audio input port (or the dual purpose port per above), it's is a Line-In port, *not* a mic in port.

The audio input on the Mac requires a microphone that has it's own power source i.e. a Powered Microphone to operate properly.

http://support.apple.com/kb/ht1596

Here's what you may need to make the Mic work

https://store.griffintechnology.com/imic

or an iRig

However, I would suggest picking up a USB headset instead.
--------



Does your headset provide powered Mic output or line level output?
Jaycyn is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2014, 10:39 PM   #4
khushfehmi045
Junior Member
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 1
Default

I plug in both of the 3.5mm jacks to my computer, whenever i talk to plays whatever is playing on my computer (i.e. if other people are talking, game sound, music etc) even though its all playing through my headphones and not my speakers. i've tried to use an external sound card such as the creative sound blaster omni 5.1 to see if it was just something wrong with the audio jacks on my computer but no dice it still has the same issues. Can anyone possibly help me?!???

Last edited by Prog-Rocker; 12-10-2014 at 07:51 AM. Reason: removed unrelated url
khushfehmi045 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2014, 08:09 AM   #5
Prog-Rocker
just tryin to help
 
Join Date: Jul 2006
Location: Local Space/Time Continuum
Posts: 23,306
Default

have you tried disabling all mic devices except the mic jack you're using?

what model mac and version of OS are you using?
Prog-Rocker is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2014, 12:13 PM   #6
Jaycyn
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Florida
Posts: 313
Default

To re-iterate, you CANNOT plug the 3.5MM jack into your Mac 'mic input' and have it work. It's not a mic input, it's a line level input.

The Line OUT will work for standard headphones / headsets.

The Line IN is a line-level input and will NOT work for headsets with Mics. You have to have a powered Mic as that input does not supply any amplification.

You need to get either

a) A USB headset

b) get a Griffin iMic which will take both of the 3.5MM jacks and convert them to USB.

http://www.griffintechnology.com

Last edited by Jaycyn; 12-10-2014 at 12:15 PM.
Jaycyn is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2015, 01:11 AM   #7
billgate123
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 1
Default

music etc) even though its all playing through my headphones and not my speakers. i've tried to use an external sound card such as the creative sound blaster omni 5.1 to see if it was just something wrong with the audio jacks on my computer but no dice it still has the same issues. Can anyone possibly help me?!

Last edited by Prog-Rocker; 01-09-2016 at 08:24 AM.
billgate123 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.